perjantai 15. marraskuuta 2019

Englannin lakua

Karkkinälkään 
Tänään valmistui työkaverille luvatut enkkulakusukat. Näitä on todella kiva tehdä, sillä taajaan vaihtuvat langat saavat työn tuntumaan joutuisalta.

Nämä sukat on kokoa 39, kokoa saa todella helposti muokattua karkkirivejä vaihtelemalla. Koon 36 sukkiin on tupannut tulemaan neljä karkkiriviä jalkaterään, näissä niitä on viisi.

Joustin tällä kertaa valepalmikkoa, joka on mielestäni ihan ykkösjuttu kuvioneulesukissa.

Karkkien mallit löytyy helposti googlaamalla joten niitä en tähän jaa, ainakin raverlyssä ohje näyttää olevan nimellä lakusukat by AnniH.

7-veljestä mustaa n.100g
7-veljestä jämälankoja
4mm koivupuikot
3,5mm koivupuikot

Luo aloitukseen 55 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle. Oma jakoni oli 15-15-10-15. Kudo valepalmikkoa mielesi mukainen matka alkuun. Valepalmikon kiva lisäjuttu on se, että sen ulkonäköä pystyy helposti muokkaamaan kerrosmäärällä eli kutomalla peruskaavaa 3o, 2n joko sen 3 kerrosta (vähimmäismäärä) tai sitten pidempään kuten itse teen. Näköön vaikuttaa myös se kutooko langankierron ihan vain suoraan vai kutooko sen silmukan takaa.

Valepalmikon ohje: 
1krs 3 oikein, kaksi nurin
2 krs 3 oikein, kaksi nurin
3 krs 3 oikein, kaksi nurin
4 krs 3 oikein, kaksi nurin
5 krs nosta ensimmäinen silmukka kutomatta, kaksi oikein ja nosta kutomatta jäänyt silmukka kudottujen yli, kaksi nurin. Toista tätä koko kerros.
6 krs 1 silmukka oikein, tee langankierto, 1 oikein, 2 nurin, toista koko kerros
7 krs kuten ensimmäinen kerros tai vaihtoehtoisesti niin, ettei valepalmikkoon jää reikiä eli 1 oikein, langankierron kohta kiertäen oikein, 1 oikein ja 2 nurin. Toista koko kerros.

Kun haluttu valepalmikon korkeus on saavutettu siirry kutomaan aina-oikeaa. Lisää samalla yksi silmukka työhön nostamalla yksi lanka (56s) ja kutomalla se kiertäen oikein. Kuviointi on jaollinen seiskalla joten sukassa täytyy olla 49, 56, 63 tai 70 silmukkaa kuviointeihin tullessa.

Kudo kaksi kerrosta oikeaa ja aloita ensimmäinen karkkikuviorivi. Kudo mustalla kaksi kerrosta aina karkkirivien väliin jolloin rivit erottuvat paremmin.

Varren tultua sopivaan pituuteen tee kantalappu ja kantapohja mustalla. Poimi vielä sivusilmukatkin mustalla ja aloita sitten ensimmäinen jalkaterän karkkirivistö 1. ja 4. puikon välistä eli jalkapohjan puolelta. 

Jalkapohjaan kudotaan vuoroin karkkirivin värilangalla silmukka ja musta silmukka ja helpoiten se käy niin, että aloittaa mustalla. Kannattaa koettaa kohdistaa silmukat niin, että saa ne värillisen ja mustan osumaan joka rivillä limittäin.

Tee samalla kiilakavennukset ja lopeta ne kun puikoilla on jälleen 56 s. Jaa silmukat tasan puikoille (14/puikko) ja jatka haluamasi matka jalkaterää, tee edelleen kaksi mustaa riviä karkkirivien väliin.

Vaihda karkkirivien ja sopivan pituuden saavutettuasi 3,5mm puikot työhön (siistimpi sädekavennus pienemmillä puikoilla) ja tee sädekavennukset. Kun puikoilla on jäljellä yhteensä kahdeksan silmukkaa päättele työ. Höyrytä viimeistelyksi jolloin mahdolliset silmukoiden epätasaisuudetkin tasaantuvat hyvin.

Tekijän huomioita:
1. Tällä silmukkamäärällä, 4mm puikoilla ja käsialalla sädekavennukset saa aloittaa 5,5 cm ennen haluttua sukan pituutta.
2. Umpinaisten pyöreiden karkkien leveällä (6s) kohdalla kannattaa kiinnittää musta langanjuoksu kertaalleen, ei kuitenkaan niin että kiinnityskohdat osuu joka kerroksella kohdakkain.
3. Viimeistely kannattaa AINA. Itse käytän vesivanerista leikkaamiani sukkablokeja ja suihkepulloa höyrytyksessä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti